Zlato Numismatika



Medaile Otakara Duška

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Medaile roku 2012 Vyhlášení soutěže
Již několik let náš časopis pravidelně pořádá soutěž Medaile roku, jejímž cílem je ocenit práci medailérů a všech, kdo se na jejich vzniku podílejí.

Také letos budeme tuto soutěž vyhlašovat. Ale s velkými změnami v pravidlech. To proto, aby záběr byl co možná největší.

Léta minulá
Naše soutěž volně navazuje na předchozí ročníky. V minulých letech vyhrával soutěž například 40dukát Jana Lucemburského medailéra Karla Zemana, Kursk 1943 Otakara Duška, o němž se v tomto čísle můžete dozvědět více, nebo První pražská tramvaj Zbyňka Fojtů.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2012



Nejdražší české mince Podle cen dosažených v českých aukcích za posledních deset let
V posledních několika letech byla v zahraničních a domácích numismatických aukcích nabízena celá řada velice vzácných až unikátních českých mincí.

Draženy byly především velké zlaté mince (násobky dukátů) ze 17. století pocházející z mincoven v zemích Koruny české. Padaly při tom cenové rekordy a docílené ceny velmi často překračovaly hranici jednoho milionu korun.

Do vybrané společnosti se v českých aukcích ještě zařadily některé násobky československých svatováclavských dukátů. Zcela určitě obecně neplatí u široké veřejnosti zakořeněný názor, že nejstarší ražby by měly být nejvzácnější a tudíž i nejdražší. Jak ukáži dále, mezi nejdražšími mincemi totiž prakticky nejsou zastoupeny české středověké mince denárového a grošového období.

Co bylo důvodem k nebývalému zájmu a nárůstu cen? Zcela určitě to nebyla jen rostoucí cena zlata. Jedním z možných důvodů byla podle mého názoru skutečnost, že se pro numismatický trh uvolnily některé po léta budované skvělé soukromé sbírky, obsahující značné množství numismatických vzácností a rarit, které v nabídkách aukčních domů dlouhé roky chyběly. Je také velmi pravděpodobné, že se podobné vzácnosti v takovém rozsahu na numismatickém trhu zase roky možná i desítky let neobjeví.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2013

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757